Fényvédelem, minden amit az UV sugárzásról tuni kell

A nap nem az ellenségünk, csakis rajtunk múlik ill. napozási szokásainkon, hogy a barátunkká vagy az ellenségünkké tesszük. A napfényre minden porcikánknak de még a lelkünknek is szüksége van.
A földet érő napfény sugarai három fő csoportba sorolhatók: infravörös, látható fény és ultraviola sugárzás.
Az UV fény három különböző részre osztható:
UV C – a legrövidebb 200-280nm közötti. Ezt az ózon réteg kiszűri ezért a földet nem éri el. Baktériumölő hatása miatt műtők fertőtlenítésére is alkalmazzák.
UV B – 280-315 nm. A napégést ez okozza. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.
UV A – 320-400 nm. Nagy dózisban bőrvörösséget okoz és pigmentációt vált ki. Az ablaküvegen is áthatol, ezért bizonyos fényérzékenységgel járó kórképekben számolni kell ezzel a hatással is. A bőr öregedési folyamatait felgyorsítja. /károsítja a kollagénrostokat, roncsolja a bőrben levő A vitamint, károsítja a DNS-t./

Hogyan védekezhetünk az UV sugárzás ellen?

Mechanikai védelem: kerüljük a napot 11 és 15 óra között. Árnyékos helyen is számolni kell a szórtsugárzás lehetőségével. Kalap, hosszú újjú fehér ing és UV szűrős napszemüveg.

Fényvédők használatával: ezeknek két fajtáját különböztetjük meg.

  • kémiai fényvédők: a fényt abszorbeálják vagyis elnyelik, azonban a bőrrel kapcsolatba kerülve mellékhatásokat is okozhatnak. A fényvédő hatás kialakulásához kb. fél óra szükséges, ezért fontos, hogy a napon tartózkodás előtt legalább fél órával bekenjük magunkat. Ráadásul a napfény, a dörzsölés és az izzadás hatására a készítmények néhány óra alatt elvesztik hatékonyságukat, tehát 2 óránként javasolt újra bekenni a fénynek kitett területeket.
  • fizikai fényvédők:A fizikai szűrők inkább visszaverik vagy megtörik a fényt, ilyenek a különböző ásványi anyagok. A titán-dioxid és a cink-oxid a két leggyakrabban használt fényszűrő anyag. Ezek az összetevők a teljes UV spektrumtól védenek. A titán-dioxid egy erősen fényvisszaverő ásványi anyag. Nem irritáló, nem allergizáló és nem képez komedót. Gyakran használják a fényvédőkben, mert egyaránt kínál UVA és UVB védelmet.

Nagyobb biztonságot jelent, ha olyan napvédő szert használunk, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz (a fotostabil napvédőszer kémiai szerkezete nem változik meg a sugárzás vagy a fény hatására). Ez a fényvédőrendszer visszatükrözi az UV-sugarakat, felkenés után azonnal hat, és nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UV-A és UV-B sugárzással szemben.

Mit jelent a faktorszám?

SPF /Sun protection faktor/, amely a készítmény védőképességét mutatja a napégéssel szemben vagyis azt jelzi, hogy használatával a természetesnél mennyivel hosszabb ideig képes védekezni bőrünk a leégés ellen. pl. Ha valaki 8-as faktorszámú naptejet használ, és bőrtípusának megfelelően 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, az 8 x 20 perc, vagyis 160 perc. Ezt az időt az sem hosszabbítja meg, ha újra és újra bekeni magát naptejjel, és ahhoz, hogy ennyi időt tölthessen a napon a napvédő krémet többször is fel kell vinnie bőrére, mert a ruha vagy az izzadtság könnyen letörölheti.

Mennyi naptejet kell felkenni?

2mg/cm2 mennyiséget, azaz egy átlagos testre 20 ml napkrémet kellene felvinnünk. Ez a mennyiség garantálja bőrünk egészséges védelmét. Egy átlag 200 ml-es naptejnek 10 alkalom után üresnek kellene lennie! A legtöbben egy flakont el sem használnak egy szezon alatt!

Nagyon fontos, hogy aki gyógyszert szed feltétlenül olvassa el a tájékoztatót, mert nagyon sok fényérzékenyítheti a bőrt.
Ezek lehetnek antibiotikumok (pl. penicillin, tetraciklin, gentamicin, doxiciklin), gyulladás-, fájdalom- és lázcsillapítók (pl. ibuprofen, ketoprofen, fenilbutazon, indometacin, piroxikám), érzéstelenítők, vizelethajtók (pl. furosemid), cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. glibenclamid), reuma, epilepszia, allergia, gombásodás elleni (pl. grizeofulvin) készítmények, antihisztaminok, pszichiátriai gyógyszerek (pl. barbiturát, diazepam, haloperidol, amantadin, klórdiazepoxid) különböző formái, fogamzásgátlók, ösztrogén, progeszteron.

Nagyon sok növény és kozmetikumban levő anyag is fényérzékenyíthet.
A gyógynövények számos jótékony hatással rendelkeznek, de bizonyos hatóanyaguk révén − fogyasztásuk, kertészkedéskor a megérintésük után − napsütés hatására súlyos bőrreakciók jelentkezhetnek. A furokumarin ismert fényérzékenyítő hatóanyag, mely megtalálható a zellerben, petrezselyemben, orbáncfűben, cickafarkban, lestyánban, bergamottban (earl grey teák ízesítője!) valamint a levesízesítő paszternákban is, amelynek az érintése hólyagos, a levéllenyomatnak megfelelő vonalas bőrgyulladást okoz fény hatására. Kertészkedéskor óvakodjunk a krizantémtól, az őszirózsától, a dáliától, a napraforgótól. A citrusfélék, az ánizs, a kömény, a füge, egyes édesítőszerek és kinintartalmú italok (tonik) fogyasztása szintén körültekintést igényel.
Mielőtt a szabadba menne, ne szórjon magára parfümöt, mossa le bőréről a sminket, minden kémiai anyagot, és ne használjon antibakteriális szappant, pattanásellenes készítményt! A legtöbb illatos kozmetikum tartalmaz pézsmát, ámbrát, szantált, bergamottot, amelyek fénnyel érintkezve fájdalmas bőrreakciókat okozhatnak. A bergamottolajnak fény hatására kimondottan erős, barnás-vöröses csorgásnyoma marad a bőrön. A dekorkozmetikumok színezékei és egyes tetoválófestékek (kadmiumsárga) szintén veszélyesek lehetnek. Erős napsütésben kerüljük a komolyabb kozmetikai beavatkozásokat, mint pl. a mélyhámlasztás, a halasztható bőrgyógyászati műtéteket pedig időzítsük őszre.

Tugyi Márta