Fényvédelem

A nap nem az ellenségünk, csakis rajtunk múlik ill. napozási szokásainkon, hogy a barátunkká vagy az ellenségünkké tesszük.

 A napfényre minden porcikánknak de még a lelkünknek is szüksége van.
A földet érő napfény sugarai három fő csoportba sorolhatók: infravörös, látható fény és ultraviola sugárzás.
Az UV fény három különböző részre osztható:
UV C – a legrövidebb 200-280nm közötti. Ezt az ózon réteg kiszűri ezért a földet nem éri el. Baktériumölő hatása miatt műtők fertőtlenítésére is alkalmazzák.
UV B – 280-315 nm. A napégést ez okozza. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.
UV A – 320-400 nm. Nagy dózisban bőrvörösséget okoz és pigmentációt vált ki. Az ablaküvegen is áthatol, ezért bizonyos fényérzékenységgel járó kórképekben számolni kell ezzel a hatással is. A bőr öregedési folyamatait felgyorsítja. /károsítja a kollagénrostokat, roncsolja a bőrben levő A vitamint, károsítja a DNS-t./

Hogyan védekezhetünk az UV sugárzás ellen?

Mechanikai védelem: kerüljük a napot 11 és 15 óra között. Árnyékos helyen is számolni kell a szórtsugárzás lehetőségével. Kalap, hosszú újjú fehér ing és UV szűrős napszemüveg.

Fényvédők használatával: ezeknek két fajtáját különböztetjük meg.

– kémiai fényvédők: a fényt abszorbeálják vagyis elnyelik a fényt, azonban a bőrrel kapcsolatba kerülve mellékhatásokat is okozhatnak. A fényvédő hatás kialakulásához kb. fél óra szükséges, ezért fontos, hogy a napon tartózkodás előtt legalább fél órával bekenjük magunkat. Ráadásul a napfény, a dörzsölés és az izzadás hatására a készítmények néhány óra alatt elvesztik hatékonyságukat, tehát 2 óránként javasolt újra bekenni a fénynek kitett területeket.

-fizikai fényvédők:A fizikai szűrők inkább visszaverik vagy megtörik a fényt, ilyenek a különböző ásványi anyagok. A titán-dioxid és a cink-oxid a két leggyakrabban használt fényszűrő anyag. Ezek az összetevők a teljes UV spektrumtól védenek. A titán-dioxid egy erősen fényvisszaverő ásványi anyag. Nem irritáló, nem allergizáló és nem képez komedót. Gyakran használják a fényvédőkben, mert egyaránt kínál UVA és UVB védelmet.

Nagyobb biztonságot jelent, ha olyan napvédő szert használunk, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz (a fotostabil napvédőszer kémiai szerkezete nem változik meg a sugárzás vagy a fény hatására). Ez a fényvédőrendszer visszatükrözi az UV-sugarakat, felkenés után azonnal hat, és nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UV-A és UV-B sugárzással szemben.

Mit jelent a faktorszám?

SPF /Sun protection faktor/, amely a készítmény védőképességét mutatja a napégéssel szemben vagyis azt jelzi, hogy használatával a természetesnél mennyivel hosszabb ideig képes védekezni bőrünk a leégés ellen. pl. Ha valaki 8-as faktorszámú naptejet használ, és bőrtípusának megfelelően 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül, az 8 x 20 perc, vagyis 160 perc. Ezt az időt az sem hosszabbítja meg, ha újra és újra bekeni magát naptejjel, és ahhoz, hogy ennyi időt tölthessen a napon a napvédő krémet többször is fel kell vinnie bőrére, mert a ruha vagy az izzadtság könnyen letörölheti.

Mennyi naptejet kell felkenni?

2mg/cm2 mennyiséget, azaz egy átlagos testre 20 ml napkrémet kellene felvinnünk. Ez a mennyiség garantálja bőrünk egészséges védelmét. Egy átlag 200 ml-es naptejnek 10 alkalom után üresnek kellene lennie! A legtöbben egy flakont el sem használnak egy szezon alatt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.