Kicsoda valójában Iris Apfel?

Kicsoda valójában Iris Apfel?

Nem a ruha teszi az embert. Nem hát! Kivéve persze Iris Apfelt.


A nagy kerek szemüveges extravagáns nénit sokan nevezik ikonjuknak, de valójában ha rákérdeznénk, hogy kicsoda Iris Apfel, szerintem nem tudnának válaszolni.

1921 augusztus 29-én New Yorkban született. Iris édesapja üveg- és tükör gyártásban volt érdekelve, míg orosz származású édesanyja egy butikot vezetett. A szépérzéket így már kisgyermekkorában magába szívhatta. Nem csoda, hogy tanulmányait művészeti területen végezte. A középiskola után a New York-i Egyetemen művészettörténetet tanult, majd pár évig művészeti tanulmányokat folytatott a Wisconsin Egyetemen is. A megfelelő képzettség megszerzése után belsőépítészként, lakberendezőként kezdett dolgozni a Women’s Wear Daily magazinnál.

1948-ban férjhez ment Carl Apfelhez (67 évet töltöttek együtt, Carl 100 évesen távozott örökre), akivel két év múlva saját belsőépítész céget alapítottak Old World Weavers néven. Rengeteget utaztak világszerte, s mindenhonnan igyekeztek a legérdekesebb tárgyakkal hazatérni. Specialitásuk a régi tárgyak restaurálása volt. Hamarosan igen neves kuncsaftjaik lettek. Egyedi ízlése egy csapásra a New York-i elit kedvelt lakberendezőjévé, stylistjává emelte.

Kuncsafjai között volt Gábor Zsazsa, Estée Lauder, Greta Garbo és évekig közreműködött a Fehér Ház belső tereinek kialakításában és bútorozásában. Truman, Eisenhower, Nixon, Kennedy, Johnson, Carter, Reagan, Clinton: mind-mind az Iris által megálmodott szobákban éltek, aludtak, reggeliztek, tárgyaltak hosszú éveken keresztül.

A neves, és gazdag klientúra viszonylagos ismertséget hozott számukra, amely ugyan megmaradt a körön belül. Iris Apfel nemzetközi divatikon szerepe váratott a nyugdíjazásig. 1992-ig folyamatosan dolgoztak, majd a káprázatos tárgyakat magában foglaló gyűjteményük raktárát és a textilgyűjteményt eladták. Ezeket azóta is a Starck Carpet nevű cég gyártja tovább és forgalmazza.

2005-ben egy érdekes véletlen folytán a MET múzeum egyik kurátora, aki a Fehér Ház elnökeinek lakberendezőjeként ismerte Iris-t, és az ő stílusát, fejébe vette, hogy a fantasztikus divatkiegészítő gyűjteményt meg kell mutatni a világnak. Ezért 2005-ben élete, munkássága, egyedisége előtt tisztelegve kiállítást szervezett Ritka madár címmel a Metropolitan múzeumban. Bemutatták például Iris kedvenc ékszereit, amelyekre nem igazán mondhatjuk, hogy diszkrétek vagy visszafogottak. S milyen érdekes belegondolni, hogy a manapság legnagyobb kortárs kiegészítő gyűjtemény egy Greenwich Village-ben megvásárolt 65 centes brossal kezdődött. A kiállítás pedig meghozta számára a divatvilág elismerését. 85 évesen új szakmája lett: divatikonná vált. Egy nagy sminkmárka arca lett 90 évesen. Nem csupán pózolt a kamera előtt, a neve alatt futó kollekció tervezésében is részt vett. Egy autó reklámban is szerepelt, ami a cég részéről nagy bátorság valamint elgondolkodtató, hogy milyen erőteljes stílus kell ahhoz, hogy egy újdonságot egy csaknem 100 éves emberrel hírdessenek.

A hirtelen jött népszerűséget hasznos dolgokra fordítja. Szakértőként egyetemeken tart előadásokat, jótékonykodik, és továbbra sem fél kifejezni a véleményét. Ha eltér az elvárt vonaltól akkor is. Legyen ennek a nyelvezete az öltözködés, vagy éppen egy interjú.

A mai igencsak egyenszósz és színtelen átlagviseletek közt óriási ereje, és üzenete van a nyilatkozataiban öntörvényű asszonynak. Például ezt mondta az egyik magazinnak: “A divatvilág nemcsak az idős emberekről felejtkezett meg, hanem a középkorúakról is”.

Néha elég meredek kijelentéseket tesz, mint például amikor a nők öltözködéséről kérdezték: “Nekem úgy tűnik, minél kövérebb és rondább egy nő, annál több húst akar megmutatni magából. Gondolj a nyáron rövidnadrágot és flip-flopot vagy iszonyú tapadós farmert viselő nőkre, akiknek akkora a fenekük, mint egy ház. De hát ez egy szabad ország, ha valaki úgy akar kinézni, mint egy idióta, csak tessék.”
Iris arra buzdítja a nőket, hogy merjenek különbözni, találják meg önmagukat. Egyediség – szerinte ez a kulcsszó. Aki egyedien öltözködik, annak a gondolatai is eltérnek a sablontól. Fontos, hogy az ember merje vállalni önmagát. Csak bátran előre!