Kollagén

A kollagén molekulák olyan nagyok, hogy csak nagyon kevés részük tud átjutni a bőrön, ehelyett a bőr felületén maradnak, amíg le nem mossák, ezért a drága kollagén krémek megvásárlása egyszerű pénzkidobás – állítják a tudósok.

A kollagén egy protein, amely a bőrt erőssé és rugalmassá teszi. Számos krém ennek az összetevőnek a segítségével ígéri a bőr megfiatalítását. Egy nagyon ismert cég speciális termékei a 35 év feletti nőket célozzák meg és azt ígérik, hogy használatukkal eltűnnek a szem alatti karikák és táskák.

Richard Guy, a Bath Egyetem gyógyszerészeti professzora így nyilatkozott: „A legtöbb ránctalanító krém azon az elven alapszik, hogy kollagéntartalmuk a bőrbe jutva segít növelni természetes kollagénünk szintjét, de ez nevetséges, hiszen a kollagén egy nagyméretű molekula, ami nem tud átjutni bőrünkön.” Dr. Blanca Sengerova, az Oxford Egyetem biokémikusa hozzátette: „Felháborít, amikor a reklámokban kollagéntartalmú arckrémeket látok. Noha a kollagén fontos bőrünk számára, méreténél fogva nem tud átjutni rajta.” Jonathan Hadgraft professzor, a London Egyetem gyógyszerészeti karának professzora is csatlakozott véleményével a fentiekhez: „Egy közkedvelt tévhit szerint a krémek hatvan százaléka felszívódik a bőrön keresztül, de a valóság az, hogy java részük a bőr felületén marad. Ha valóban átjutna a bőrön és bekerülne vérünkbe, akkor már gyógyszernek minősülne.”