Színtípusok- harmóniák VI. rész

Minden embernek más-más természetes színei vannak.

A test pigmentjei határozzák meg, hogy melyik színtípusba tartozunk. Ez a szervezetben található karotin mennyiségétől a vér hemoglobinjától valamint a test melanin tartalmától függ.

A karotin olyan molekulák gyűjtőneve, amiből az emberi szervezetben „A” vitamin keletkezik és az embereknél a sárga árnyalat megjelenéséért felel.

A hemoglobin a gerincesek vérében, a vörösvértestekben található vastartalmú oxigéntranszport és a vörös szín megjelenéséért felelős.

A melanin festékanyag, mely többek között a bőr, a szőrzet és a szem színét határozza meg és a barnaságot adja.

Harmonikusnak azt az összeállítást tartjuk, amelynek elemei összhangban vannak egymással. Színharmónia fogalmával tehát a színek közötti összhangot jelöljük vagyis a bőr, a szem, a hajszín harmonizál az öltözet, a kiegészítők és a smink színeivel. Ha valamelyik szín nem illik a képbe diszharmonikussá válik a megjelenés például egy rosszul megválasztott hajszín is ilyen lehet.

Sokan hangoztatják, hogy egy bizonyos kor elérése után a sötét haj öregít. Ez az eredetileg világos hajúakra igaz, nem érvényes a születéstől fogva sötét hajúak esetén. Az ő esetükben, idősebb korban is jól áll a sötét, akár a fekete haj is. (Tél típus) Őket a világosra, szőkére festett haj fogja öregíteni. Sokan esnek abba a hibába, hogy annak ellenére, hogy tél típusúak meleg szőkére, vagy vörösre festetik a hajukat. Ez tejesen elnyomja ragyogó egyéniségüket.

Ha előnytelen szín kerül az arc közelébe, akkor a bőrtónus elszíneződik, a szemkörnyéke karikásabbnak látszik, az arcon levő bőrhibák feltűnőbbekké válnak, az ajkak is sápadtabbnak hatnak, és a szemszín is letompul. Vagyis az egész arc jelentéktelenné válik és csak a ruha fog feltűnni.
Ilyen esetekben a ruha válik emlékezetessé és az egyén arcára senki nem fog emlékezni.
Ez egyébként a bókokból is sokszor leszűrhető. Nem mindegy, hogy úgy dicsérnek meg, hogy „jól nézel ki, nagyon szép vagy”, vagy csak úgy, hogy” szép a ruhád” vagy „szép a hajad”. Ilyenkor csak a ruha vagy a haj tűnik fel. Fontos, hogy ne a hajunkat, ruhánkat vagy egyéb testrészeinket dicsérjék meg, hanem minket. A jó a ruhád dicséret inkább a darab megalkotójának szól. A sminknél is ugyanez a helyzet. Ne a remekművet illesse az elismerés, hanem az arc szépségét.

Sokan hozzátartozóiktól, barátaiktól kérnek tanácsot, azonban sosem szabad elfelejteni, hogy a szokás nagy úr, ezért előfordulhat, hogy szeretnének minket a megszokott „dolgokban” látni, és szeretetből, de akár rossz tanácsot is adhatnak.

Megbízható tanácsot csak szakembertől kaphatunk.

Attól, ha valaki átfesteti a haját más színre, mint, az eredeti még nem fog más típusba tartozni. Jobb esetben, ha megfelelő színre festeti előnyös lesz számára, míg rosszabb esetben, ha nem megfelelő az árnyalat illetve szín, akkor előnytelen lesz az új szín, nem fog harmonizálni saját színeivel.

A helyes színek viselete a szemfehérjét fehérebbnek, az arcot üdébbnek, fiatalosabbnak, élettel telibbnek mutatja, a fókusz nem a szem alatti karikákra vagy a ráncokra illetve egyéb bőrhibákra fog esni. A megjelenés harmonikus lesz.

Összeraktam egy pár képet, amelyen sztárok láthatók előnyös illetve előnytelen színekben (haj, ruha, smink). Attól most eltekintünk, hogy a legtöbb sztár egy-egy szerep kedvéért festeti át a haját, ettől még az számára lehet előnytelen.
A képeket úgy raktam össze, hogy a baloldalon a helyes, előnyös színben, míg a jobb oldali képen előnytelen színben láthatók.

 

 

A bal oldali képen az előnyös hajszín míg a jobb oldalon előnytelen meleg hajszínnel.

 

 

 

 

 

 

 

A bal oldalon az előnyös hajszín jobb oldalon világosabb előnytelen hajszínnel. Nicole Kidman tavasz típus és számára a vörös hajszín az ideális, míg a hamvas szőke öregíti. Pedig a szőke hajjal készült képen 5 évvel fiatalabb, mint a vörös hajjal készült képen.

 

 

 

   Bal oldali képen előnyös hajszín, jobb oldali képen előnytelen.

 

 

 

Bal oldali képen helyes szín a jobb oldali képen előnytelen hajszín.

 

 

 

 

 

 

 

Bal oldali képek előnyös a jobb oldaliak előnytelen. Nem csak a hajszín, de a ruha színe és a smink színe is előnytelen.

 

 

 

 

 

Bal oldali képen előnyös hajszínnel a jobb oldalin előnytelen. Itt is látható, hogy a sötét hajúakat mennyire öregíti a szőke haj.

 

 

 

 

 

Ezen a képen nagyon látszik, hogy a világos haj mennyire előnytelen mind a két sztárnak. A bal oldali képen sokkal jobban néznek ki.

 

 

 

 

 

 

Itt is a bal oldali képen jó hajszínnel a jobb oldalin előnytelen.

 

 

 

 

 

 

Keresztes Ildikó sötét míg a nyár típusú Kiss Ramóna világos hajjal sokkal jobban néz ki. A jobb oldali képen mind a ketten előnytelen hajszínnel láthatók.

 

 

 

 

 

 

A bal oldalon előnyös míg a jobb oldalon előnytelen hajszínnel. Az alsó képen szintén jól látható, hogy a szőke haj is öregíthet, ha valaki eredetileg sötét hajú. Ezek valójában csak az ilyen összehasonlító képeken látszanak nagyon jól.

 

 

 

 

 

 

Tél típusú nők “natúr” sminkben. A natúr smink jelentéktelenné teszi az arcukat.

 

 

 

 

 

Hideg szín típusok meleg szőkére és vörösre festett hajjal. Számukra ez nagyon előnytelen.